Dekos
Home  |  Contact  |  Route
Direct Bestellen!

Nieuwe medische informatie over hielspoor


Infysio, een vooraanstaand vaktijdschrift voor de bewegende fysiotherapie, beschrijft het proces van het ontstaan van hielspoor en hielspoorpijn.
 

De voetzolen zijn de autobanden en de schokdempers van het menselijk lichaam. Vetkamers in de zool spelen daarbij een essentiële rol. Als deze vetkamers beschadigd raken, leidt dat tot pijn.                                                                                 Hielpijn wordt vaak afgedaan met de diagnose fasciitis plantaris ( hielspoor ) en pijnlijke voorvoeten als de ziekte van Morton of polyneuropathie. Een deel van deze klachten berust op afwijkingen van de vetkamers van de voet, oftewel slijtage van het vetkamerssysteem. 
 

Oorzaak en behandeling van hielspoor

 

De functie van de vetkamerstructuur onder de hiel en de bal van de voet is primair de bescherming van de onderliggende kwetsbare structuren, en daarnaast het opvangen van schokken. De vetkamers zijn absoluut dicht, zodat er geen lekkage van vet kan ontstaan als er druk op uitgeoefend wordt. Het vet in de kamers zorgt ervoor dat de voetzool zich aan kan passen aan oneffen terrein en bewerkstelligt grip. Optimale schokabsorptie vereist een correct samenspel van vering en demping. De krachten worden door de vetkamerstructuur opgevangen.

Schade aan het vetkamersysteem veroorzaakt pijn onder de hiel oftewel fascitis plantaris ( hielspoor). Vetkamerwanden zijn opgebouwd uit elastisch bindweefsel en deze elastische eigenschappen gaan bijvoorbeeld bij suikerziekte (diabetes) verloren. Eeltvorming kan de druk op de vetkamers aanzienlijk verhogen. Aderverkalking leidt tot een verminderde doorbloeding van de vetkamers. Overbelasting van de voeten kan komen door standsafwijkingen van de voeten (platvoeten, holvoeten, korte kuitspieren), maar ook obesitas (overgewicht) en systeemziektes zoals reuma. Ook na een ongeval van de voeten kunnen er littekens ontstaan die schade aan de vetkamers kunnen geven. Bij weefselbeschadiging van de vetkamers onder de hiel ontstaat een ontstekingsproces dat zorgt voor een verlaging van de pijndrempel. De voetzolen bevatten zo’n 27.000 pijn zenuwuiteinden! De voet wordt dus overgevoelig. Bovendien worden we met z’n allen zwaarder en ouder en komen systeemziektes zoals diabetes en reuma meer voor dan ooit. Afwijkingen aan de vetkamers zijn dus bijna altijd de oorzaak van meerdere factoren. Een operatie die de vet(kamer)structuur herstelt is niet mogelijk De functie van de verloren gegane vet moet overgenomen worden door de slimme inzet van drukverdelende technieken in volcontact zolen en afwikkelcompensatie met polyfasische afwikkeling. Gel gevulde zolen werken als een echt waterbed en zijn dus met name zeer geschikt! De patiënt kan daarmee met aanzienlijk minder pijn of zelfs weer pijnvrij lopen. (een literatuurlijst van bovenstaand is op te vragen bij de redactie info@pijnplatform).                                             

Slijtage en uiteindelijk afbraak van het vetkamersysteem zorgt ervoor dat de pijn wordt veroorzaakt door een niet-bacteriële ontsteking op de aanhechting van het hielbeen. Hielspoorpijn of pijn onder de hiel ( fascitis plantaris), is in veel landen een groot en veel beschreven probleem. ( 15% van de bevolking ! )

Samengevat zijn veel oorzaken aan te wijzen voor deze klacht:

- Kortstondige overbelasting door bv. een te harde landing op de hiel, of een langdurige overbelasting door bijvoorbeeld lang staan, een grote afstand te wandelen of hardlopen.
-Een schade aan het vetkamersysteem ( door bv.aderverkalking, suikerziekte, of eeltvorming zorgt voor o.a. continue overrekking van de peesplaat onder de voet, waarbij vaak sprake is van een reeds aanwezige platvoet of holvoet.
-Ook kan het veroorzaakt worden door het dragen van te harde zolen in de schoen. 

-Het zal duidelijk zijn dat het lichaamsgewicht hierbij een belangrijke rol speelt. De kenmerkende klacht bij een hielspoor is een nauwkeurig aan te duiden, felle pijn onder de hiel.

 

De klachten bij een hielspoor kunnen zijn:
 
  • Nachtelijke stekende pijn, Pijn in de hiel bij de eerste stappen 's morgens of na een langere periode van zitten bv tijdens langere tijd auto rijden.
  • Pijn in de hiel bij langdurige belasting bv. lopen of staan
  • De pijn kan uitstralen naar de knieholte.
  • Het voetzoolpeesblad kan warm en gezwollen aanvoelen.

    En heel typisch:, u gaat op uw voorvoet lopen om de pijn te vermijden. Hielspoor is een niet zichtbare aandoening, die  oor uw omgeving lang niet altijd begrepen wordt. De klacht veroorzaakt een niet te onderschatten inbreuk op alle belaste activiteiten in het dagelijks leven en daarmee op uw sociale leven. Tennissen, hardlopen, wandelen, shoppen, dansen etc is er niet meer bij. 

     


Figuur 1. Een voet met een chronische peesblad oftewel vetkamer ontsteking waarbij de pijn (‘hielspoor') op het bot zit.
 

Overzicht van de op dit moment bestaande therapieën
 

Zelfhulp:
·         Rust (Langdurige rust is een goede remedie echter in de praktijk bijna niet uitvoerbaar)
·         Goede schoenen
·         Zooltjes/hakje
·         Rek/kracht oefeningen
·         Koelen
·         Overgewicht verminderen

Therapeut:
·         Shockwave
·         Massage/frictioneren
·         Manueeltherapeutische technieken/opheffen van blokkades dan wel scheefstanden van (voet)gewrichten.
·         Intapen
·         inlegzolen
·         Medicatie
·         Injecties
·         Operaties

 

Para-medische oplossingen tegen hielspoor


De pijn van een hielspoor kan soms ook vanzelf weer over gaan. Dit gebeurd dan binnen 6 weken na het ontstaan van de pijn.
Bij de fysiotherapeut worden oefeningen gegeven om de houding te verbeteren. Ook kan met behulp van massage de doorbloeding verbeterd worden waardoor een eventuele ontsteking zich beter herstelt.
Een podotherapeut kan zooltjes aanmeten die de hiel/voet ondersteunt.
Soms wordt Shock Wave Therapie toegepast, een methode die in sommige centra en door sommige fysiotherapeuten wordt toegepast.
Er bestaat inmiddels een scala aan behandelmethoden voor deze peesaandoeningen. Hulpmiddelen die uw bewegingen moeten beperken (nachtelijke spalk), ontstekingsremmers, injecties... noem maar op. Soms is er zelfs al een indicatie gesteld voor een operatie door de orthopedisch chirurg. Het zijn in ieder geval óf langdurige behandelingen die zich beperken tot symptoombestrijding (ze nemen dus niet de oorzaak weg) óf het zijn ingrijpende methoden. Maar zeer vaak worden de klachten niet minder!
Rust is een goede remedie maar in de praktijk moeilijk uitvoerbaar. Bij het tegengaan van hielspoor of andere locale pijnpunten, is het belangrijkste  gebruik te maken van goede schoenen en schoenen die beschikken over gelgevulde zolen. Deze zijn ontwikkeld om druk van uw voet op te vangen en het gewicht van het lichaam onder de gevoelige hiel te doen afnemen 
Het grote voordeel van gel gevulde  ten opzichte van bv. watergevulde zolen is dat gel gevulde zolen niet uitdrogen. D.w.z. dat de werking voor een zeer lange periode gegarandeerd is!
 

Al meer dan 15 jaar hebben wij ervaring op het gebied van pijnlijke locale overbelastingsklachten zoals hielspoor. Door het unieke concept en door onze medische ervaringen en kennis zijn vele tevreden patiënten u voor gegaan.
 

De originele groene gelzolen van Dekos zijn de enige zolen die uw hielspoorpijn verzacht en tevens ook behandeld! 
 

Lees meer onder het kopje “klanten over de originele gel-massage zolen”.

Direct bestellen

 
Dekos is lid van de NVMT           de Fysiotherapeut

 

Veilig bestellen en betalen dmv een beveiligde verbinding.

 

Hielspoorbehandeling | Hielspoor operatie | Hielspoor behandeling | Hielspoor